WINA BIAŁE I CZERWONE

Wina białe i czerwone
(2 rodziny wspólne)

RODZINA BECZKOWA

Procesy dojrzewania w nowych beczkach dębowych nadają burgundom silne nuty wanilii . Rodzina ta jest najściślej powiązana z zastosowanymi metodami tak winifikacji , jak i samego dojrzewania burgundów.
Przykłady aromatów : wanilia, dąb, wędzonka…
Przykłady apelacji : wszystkie wina przy wytwarzaniu których stosowano nowe beczki dębowe, innymi słowy apelacje villages, premiers crus i grands crus.

RODZINA TOSTOWA
Charakter tostowy nadaje winu stopień w jakim wewnętrzna strona beczki została przypalona ( tostowana ) przez bednarza. Rodzina również powiązana z zastosowanymi metodami wytwarzania wina.
Przykłady aromatów : spalenizna, wędzonka, palona kawa, spalenizna, tost, mokka, palone migdały, spalone drewno…
Przykłady apelacji : wszystkie wina przy wytwarzaniu których stosowano nowe beczki dębowe, innymi słowy apelacje villages, premiers crus i grands crus.