WINA CZERWONE


RODZINA ŚCIÓŁKA LEŚNA
Nuty leśnej ściółki świadczą o dojrzałości burgunda, po klikuletnim leżakowaniu
tak w beczce, jak i w butelce.
Przykłady aromatów : ściółka leśna, grzyby, trufle, kora, wilgotna ziemia, humus...
Przykłady apelacji : Morey-St-Denis, Vosne-Romanée, Nuits-St-Georges,
Beaune, Volnay...


RODZINA ŚWIEŻE, CZERWONE OWOCE
Pinot noir, rodzący winne grona na wapienno-gliniastym podłożu burgundzkim,
charakteryzuje się, w młodości silnymi nutami czerwonych i czarnych owoców.
Przykłady aromatów : czarna porzeczka, czereśnie, winogrona, truskawki,
agrest, śliwki, świeże figi, muszkat, dzikie jagody, jagody...
Przykłady apelacji : Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits, Irancy, Marsannay,
Chorey-lès-Beaune, Givry
... i wszystkie pozostałe wielkie,
czerwone burgundy.

RODZINA OWOCE KANDYZOWANE

Aromaty owoców kandyzowanych, są niejako "przedłużeniem" (na skutek starzenia się
wina) nut świeżych owoców. Nuty wiśni, czy też konfitur truskawkowych, sa bardzo
często spotykanymi komponentami bukietów czerwonych burgundów.
Przykłady aromatów : śliwki, konfitury, smażone owoce, skórka pomarańczy,
pestki, wiśniówka...
Przykłady apelacji : Gevrey-Chambertin, Aloxe-Corton, Pommard, Maranges,
Mercurey
- powstałe z silnie dojrzałych gron i po kilku latach dojrzewania
w butelkach.

RODZINA PRZYPRAWOWA

Niuanse przyprawowe charakteryzują wina powstałe z bardzo dojrzałych gron
pinot noir. Nuty pieprzne nadają styl i charakter wielkim, czerwonym
burgundom.
Przykłady aromatów : pieprz, cynamon, tymianek...
Przykłady apelacji : Gevrey-Chambertin, Marsannay, Chassagne-Montrachet, Santenay,
Irancy...


RODZINA ZWIERZĘCA
Nuty zwierzęce są zawsze komponentami bukietu win czerwonych powstałych z pinot noir.
Uwydatniają się one najsilniej po kilku latach, w miarę starzenia się wina. O ile nie
występują w zbyt znacznym stopniu, nadają burgundom głębokość i wielki styl.
Przykłady aromatów : skóra, sierść, futro, piżmo, mięso, wędliny, dziczyzna, bursztyn,
dziczyzna, bursztyn...
Przyklady apelacji : Corton, Clos de Vougeot, Nuits-St-Georges,
Richebourg, Chambertin, Bonnes-Mares, Pommard Premiers Crus,
Aloxe-Corton.


**************************************************************************
**************************************************************************

Wyżej wymienione aromaty, bez żadnego wyjątku, znamy doskonale. Z reguły jednak, najtrudniejsze, jest nazwanie ich:

to mi coś przypomina,
tylko CO ? do cholery ?
.


Wszystko wskazuje na to, iż aby skutecznie opanować trudną sztukę rozpoznawania
zapachów, najlepiej jest je po prostu...zobaczyć !

W tym celu w Beaune (stolica burgundów) organizowana jest czasami ekspozycja pn.
"LA CAVE AUX ARÔMES", gdzie w zupełnej ciszy i w należnym skupieniu, można oglądać rzeczone rodziny zapachów i oczywiście wąchać je ile dusza zapragnie. Czasami - to znaczy przy specjalnych okazjach np. doroczna aukcja Vente des Vins d'Hospices de Beaune albo Elégance des Volnays etc. Reprezentatywne eksponaty każdej z rodzin, zgromadzone są w obszernych szklanych, przezroczystych kulach, z otworem w kształcie stosunkowo długiej szyjki, do której wkładamy nos, i wąchając, jednocześnie przyglądamy się produktom, które wydzielają charakterystyczne aromaty dla każdej z prezentowanych rodzin.